София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на фермери заради птичия грип

Над 9900 хвъркати са умъртвени от началото на 2018-та заради болестта

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Десетки птицевъди от цялата страна се събраха на протест пред Българската агенция по безопасност на храните, за ад изкажат възмущението си от мерките, които се вземат от Агенцията в опит да се  пребори с птичия грип. Недоволните настояваха и за оставката на председателя на ведомството Дамян Илиев, който обвиняват за провежданата в момента политика.
 
В същото време, докато пред сградата течеше протеста, вътре ръководството на Агенцията даде извънреден брифинг, на който съобщи, че 9900 домашни и диви птици са умъртвени от началото на 2018 г. заради птичи грип. Председателят на БАБХ Дамян Илиев заяви още, че в момента в страната има 22 огнища на птичи грип, които са в 5 ферми за кокошки, в 4  тип „заден двор“, в 12 за водоплаващи. Открита е и една птица със заболяването в дивечово стопанство.
 
Илиев разясни още, че към момента заболяването се разпространява по всякакъв начин. Относно обвиненията, че част от пробите били фалшифицирани, той беше категоричен, че на този етап няма такива доказателства, но ако такива се появят, то ще бъдат своевременно разгледани.
 
Според ръководството на Агенцията, взетите мерки целят да запазят доверието на другите страни, с които България търгува, защото, ако те не бъдат взети, това може да доведе до спиране на износа на българско пилешко.