Гледай
на живо

Протест на медицинските сестри

Днес е Международният ден на сестринството

Протест на медицинските сестри 12 май е Международния ден на сестринството. На тази дата през 1820 година е родена основателката на... thumbnail text

12 май е Международния ден на сестринството. На тази дата през 1820 година е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл. Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

На връх професионалния си празник обаче медицинските сестри у нас излизат на протест.

Те са недоволни от ниските си заплати и недостигът на кадри.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 000. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова. 

Очаква се над 3 хил. специалисти по здравни грижи да излязат на протест в центъра на столицата на площад "Независимост".