София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на родители в София

Те искат изграждане на виедеонаблюдение в училищните заведения

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Родители в София излязоха на протест пред дирекция „Здравеопазване“ и „Образование“ към Столична община. Той е насочен срещу психическото и физическото насилие над децата в учебните заведения. Директорът на дирекция“Образование“ към Столична община Мария Минчева коментира, че трябва да бъдат наказани тези, които носят отговорност за децата ни. Тя допълни, че с наредба влязла в сила от 2016 година се задължава всеки педагог да минава психологически тестове и тези тестове ще се провеждат ежегодно. От своя страна родителите изложиха своите искания за поставяне на видеонаблюдение във всяко помещение на учебните заведения; в случай на сигнал за насилие от страна на учител да се назначи разследване от комисия; да се постави лимит в броя на деца в една група. Мария Минчева коментира, че на много от исканият ще бъде обърнато внимание.

Насилието в България не се среща само в училищата и яслите. Статистика сочи, че 65% от случаите на насилие над деца се случват в семейството. В последните няколко дни станахме свидетели на трагични случки с деца. Припомняме ви, че в село Слана бара, област Видин бе пребито 3- годишно момиченце с железен прът, а случая завърши с трагичен край. 10- годишно момченце от област Велико Търново е с черепно-мозъчна травма получена в следствие от побой и 8-годишно момченце в кома от Ямбол, което бе пребито и захвърлено в необитаема сграда.