София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТ НА СОПОТЧАНИ БЛОКИРА ПЪТЯ БУРГАС – СОФИЯ

ДЕМОНСТРАЦИЯТА Е СРЕЩУ РАЗПРОДАЖБАТА НА ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сопотчани затвориха подбалканския път Бургас-София в знак на протест срещу разпродажбата на общинско имущество от частен съдебен изпълнител. Процедурата по изземане беше открита в 10:30 часа, за да бъде погасен част от дълга на община Сопот в размер на 4,5 млн. лева към компанията, която е изградила пречиствателната станция в града.

Жителите на Сопот блокираха сградата на общината с черешови топчета като протестно действие срещу влизането на частния съдебен изпълнител. В списъка за обявения търг влизат компютри, бюра, маси, хладилник и др.
Припомняме, че процедурата по разпродажбата на общинската собственост беше отложена за две седмици по договорка между кмета на Сопот Веселин Личев и частен съдебен изпълнител Мариана Обретенова. В този период кметът очакваше държавата да отпусне безлихвен заем на община Сопот в размер на 3 млн. и 700 хил. лв. До днешна дата това така и не се случи. Веселин Личев обясни, че цялата информация от компютрите на ведомството е прехвърлена на преносими хард дискове, които са депозирани в банка.
От Гражданския инициативен комитет заявиха, че няма да блокират сградата на общината, за да не пречат на работата на частните съдебни изпълнители. Протестиращите обаче ще изразят недоволството си като спрат движението по подбалканския път в района на администрацията.