Гледай
на живо

Протест срещу националната стратегия за детето

Недоволни родители излязоха, за да изразят несъгласието си

Протест в много градове срещу националната стратегия за детето.  Въпреки че работата по документа беше спряна от правителството, недоволни родители излязоха, за да изразят несъгласието си със стратегията.

Родители излязоха на протест в над 20 града у нас. В София недоволните се събраха пред сградата на Министерския съвет.  Протестиращите блокираха временно движението по булевард „Цар Освободител” до Народното събрание.

Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца; оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратегия както и по промените по Закона за закрила на детето и социални услуги и още много други искания.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата „Не на Стратегията за детето 2019 – 2030 г.” излязоха с неодобрителни становища по повод проектодокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Работата по стратегията беше спряна от премиера преди две седмици, въпреки че от социалното министерство заявиха, че в нея не пише нищо от това, което протестиращите твърдят. Ведомството определи твърденията като „фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват неоснователни страхове сред родителите".