София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протест в Лондон заради Brexit

Следващото лято може да се проведе референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Масов протест в Лондон. Причината е желанието на Великобритания да излезне от Европейския съюз.

Много вероятно е следващото лято да се проведе референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания, прогнозира пред "Хоризонт" Джон МакДоналд, който оглавява Шотландския глобален форум. Той е на мнение, че Европейския съюз иска да включва максимално много държави и евентуалната независимост на Шотландия вероятно би й отворила вратите към еврочленство.

Хората от различни страни вече също говорят за отделяне - какво ще кажете за Дания и Холандия например. Други пък правят сравнение с бившата Чехословакия. Това се използва от Стърджан и тя се опитва да убеди колкото се може повече хора в Брюксел. Мисля, че всъщност "слонът в стаята", който всички виждат, но не обелват и дума за него, се нарича Испания и възможността за отделяне на Каталуния. Честно казано, аз съм оптимист за бъдещия развой на събитията за Шотландия, заяви Джон МакДоналд.

Според директорът на престижния икономически институт "Брюгел" Гунтрам Волф Великобритания внася доста голяма вноска в бюджета на Европейския съюз и излизането със сигурност ще доведе до намаляване на разходите от европейската хазна. Според мен, до свиване на разходите със сигурност ще се стигне. Допускам обаче, че може да има и увеличаване на вноските за останалите страни. Той е на мнение, че дори единната валута във всички европейски страни няма да укрепи съюза.