София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест в полунощ на „изгорелите“ от „Олимпик“

Десетки болници губят пари във фалиралата компания

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Протест в полунощ на 17 срещу 18 август пред Народното събрание планират „опарените“ от застрахователния фалит на компанията „Олимпик“. Днес е последният ден, в който ще важат полиците на фалиралата кипърска застрахователна компания. Шофьорите, които не са успели до момента, трябва незабавно да сключат нови застраховки „Гражданска отговорност“ при други компании. Офисите на почти всички застрахователи ще работят с удължено работно време до късно вечерта.
 
 В полунощ документите от Олимпик изтичат и водачите ще бъдат глобявани. Същевременно от  КАТ обявиха, че дават няколко дни гратисен период, то от Комисията за Финансов Надзор призовават хората незабавно да сключат нови застраховки, защото ако предизвикат катастрофа след 18 август, ще трябва да изплащат сами нанесените щети.
 
Припомням, че потърпевши от фалита на кипърската „Олимпик“ са близо 270 хиляди шофьори в България. Въпреки изрядно платените вноски, всички те губят парите си, а стикерите им стават невалидни. Според някои експерти става дума за вноски за над  16 милиона лева. От Комисията за Финансов Надзор отхвърлиха нападките, че са „проспали“ фалита на Олимпик и посочват, че са нямали право да отнемат лиценза на кипърска фирма,  но пък съветват „изгорелите“ шофьори да си търсят парите от Кипърския Гаранционен Фонд. Те трябва да попълнят заявление с банкова сметка и да го предадат в клона на застрахователя или на брокера, чрез който са сключили договора. Заявлението ще бъде предадено на ликвидатора на кипърската компания, който ще включи българските клиенти на "Олимпик" в списъка на кредиторите.
 
Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа жертва на фалиралата "Олимпик". Здравното заведение е избрало с обществена поръчка кипърския застраховател и е сключило договор за застраховката "Професионална отговорност" за близо 69 хил. лв. в края на миналата година със срок 12 месеца. Договорът предвижда сумата да се изплати на четири вноски, така че на практика "Пирогов" няма да понесе големи загуби, тъй като би трябвало до момента да е внесъл третата вноска, а четвърта няма да има. 
 
Още няколко болници са клиенти на българския клон на "Олимпик". Те са застраховали и сградите, и медицинския персонал. Сред тях са многопрофилната болница в Кърджали и "Св. Мина" в Пловдив, както и още три ДКЦ-та и онкологичният център в Пловдив.