София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест в с. Розово заради срутващ се мост

Недоволните твърдят, че е променено и коритото на реката Тунджа

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протест в емблематичното  канзанлъшко село Розово. Жителите му излязоха на протест, заради опасността мостът над река Тунджа да се срути. 
 
Притесненията им са свързани  с действията на фирмата, която от години почиства коритото на реката. Според тях именно тя изнася инертни материали в неограничено количество оттам.  Жителите на селото смятат, че това нарушава екологичното равновесие в района, смъква нивото на подпочвените води и създава предпоставки за срутване на основите на моста, който свързва няколко села с близкия Казанлък.
 
Сигналът за проблема е бил получен в Областна администрация вчера. Комисия от администрацията е посетила веднага мястото и от своя страна е сигнализира  „Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив. Тя е компетентният орган, който трябва да се произнесе по спазването на проекта от страна на фирмата. 
 
Очаква се днес експерти от Дирекцията да посетят района и на място да установят има ли нарушения при изпълнението на дейностите по почистване на речното корито.