София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест в защита на Иванчева и Петрова

Бившият кмет на район "Младост" продължава битката си за ЕП

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

За около два часа десетки хора успяха да се самоорганизират в социалната мрежа Фейсбук и да се съберат пред сградата на Европейската комисия в София в защита на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева  и нейната заместничка Биляна Петрова.
 
Припомняме, че на рекордно кратко съдебно заседание днес, продължило по-малко 20 минути, съдия Иво Хинов произнесе осъдителна присъда спрямо и тримата подсъдими- Иванчева, Петрова и Дюлгеров, обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери.
 
Така, Иванчева е осъдена да лежи зад решетките 20 години, заместничката й 15, а т.нар. посредник по сделката Дюлгеров - 12.
 
Всички присъстващи, на бързо организиралия се протест, бяха категорични, че Иванчева и Петрова са невинни и че присъдата спрямо тях е опит за политическа саморазправа с неудобни кметове. 
 
Част от хората бяха разстроени и от това, че Иванчева и Петрова са били изпратени незабавно в затвора в Сливен, като не са успели да си вземат дори дрехи.
 
Въпреки осъдителната присъда на първа инстанция, бившият пр на район "Младост" Петър Кърджилов обяви, че събирането на подписи в подкрепа на кандидатурата на Десислава Иванчева за евродепутат продължава с пълна сила, като призова всички желаещи да я подкрепят с гласа си. 
 
По думите на Кърджилов час от мотивите на магистратите да заменят марката "домашен арест"  със "задържане под стража" и да изпратят незабавно Иванчева и Петрова в Сливен е именно желанието им да се включат активно в предстоящите европейски и местни избори.