Гледай
на живо

Протест за чист въздух в Белащица

Иска се спиране разширяването на кариерата

Протест за чист въздух в Белащица Желанието за разширение с над 50 дка на кариерата, която виждате зад мен изведе стотици жители на се... thumbnail text
Желанието за разширение с над 50 дка на кариерата, която виждате зад мен изведе стотици жители на село Белащица на протест в за бъдещето на децата им и по-чист въздух.
 
 
Недоволството на местните жители е провокирано от инвестиционното намерение на един от двамата концесионери на кариерата за инертни материали, разположена само на километър от населеното място, да разшири производството си с площ от още 50 дка, които да обхващат и историческия връх Калоян. 
 
 
В защита на върха и чистия въздух в селото се организира и подписка. Зад исканията на недоволните застанаха и кмета на селото, както и представители на екологични организации. 
 
 
Оказа се, че освен нежеланото разширяване, има и нарушения на фирмата-концесионер. Дадената към момента концесия на фирмата, която иска разширение изтича през 2021г., като местните бяха категорични, че продължаване не бива да се допуска и след края на този период, трябва да се премине към реколтивиране и Белащица да се превърне отново в онзи оазис на красота и хармония, в който Пенчо Славейков изживява любовта си любовта си с Мара Белчева, запечатана завинаги в поемата „Неразделни“.