София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест заради обезсилената преференция за гласуване

След полунощ правната комисия гласува промените в Изборния кодекс

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Заради  противоречивите  промени  в Изборния кодекс, гласувани снощи по тъмно от правната комисия в парламента, в социалните мрежи беше организиран протест за тази сутрин пред сградата на Народното събрание. 
Събралите се изразиха възмущението си най-вече от, скандалната по думите им, поправка, предложена от ДПС и приета от представителите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", която буквално обезсмисля преференциалното гласуване, поставяйки непреодолим праг пред кандидатите. 
 
Протестиращите обясниха, че с промените, за да се включи преференцията, например за евроизборите,  даденият кандидат трябва да получи около 130 000 гласа, а за националния вот границата е около 15-17 000 гласа, което е на практика абсолютно невъзможно.
 
А докато пред парламента събралите сипеха гнева си, заради гласуваните след полунощ промени в правната комисия, вътре в пленарната зала на Народното събрание, скандали също не липсваха. Депутатите, които днес трябва да одобрят или отхвърлят предложенията първоначално не събраха кворум, тъй като от БСП не се регистрира. Вторият опит се оказа успешен и работата започна с остра критика от страна на левицата, че управляващите отнемат правата на гражданите и ги карат да гласуват по тъмно.
 
Сред другите промени, приети на тъмно снощи са вместо отпадане на номера на бюлетината, за да не се стига отново до феномена 15/15, бюлетините на партиите да се номерират от 1 до 100, а  числото пред кандидатите да е от 101 нагоре. 
 
Машинното гласуване е сведено до минимум- в около 1000 секции, нищо, че по закон трябва да е въведено от 2016-та година, електронното такова пък си остава мираж. 
 
Образователен ценз, дори минимален, за членовете на секционните избирателни  комисии няма да има, така те може да не са завършили дори основно образование. за сметка на това правната комисия одобри предложението на ГЕРБ социологически проучвания да се представят дори в деня на изборите. 
 
В рамките на днешния ден депутатите в зала трябва да решат дали промените влизат окончателно в сила.