София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протести блокираха Ереван

Затворен е пътят до международното летище

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Автомобилният трафик в Ереван е почти спрян и арменските медии съобщават за блокирането на железопътната линия между Гюмри и столицата. Освен това метрото работи с нередности. По-рано Интерфакс съобщи, че жителите на село Паракар са блокирали маршрута от Ереван до международното летище "Звартноц". В протеста са се включили служители на летището и ученици от местното училище. Пътниците за различни полети вървят пеша с куфари в ръцете към летището, съобщава EADaily.

Блокирани са магистралите, водещи до Ереван. Входовете в сградите на редица държавни агенции, по-специално Министерството на правосъдието, Министерството на културата и Министерството на образованието също са блокирани от протестиращите.

Силите на реда се изтеглиха и се установиха на тротоара, без да се намесват в действията на жителите, съобщава Интерфакс.  

Междувременно Министерството на отбраната на Армения призова жителите на Ереван и регионите да не възпрепятстват движението на военния транспорт. "Въз основа на необходимостта да се гарантира сигурността на страната, Министерството на отбраната и арменските въоръжени сили продължават да изпълняват задачите си в режим на пълно работно време. Необходимо е да се осигури безпрепятствено движение на военни превозни средства и колони в цялата република. Тези движения трябва да се извършват безпрепятствено в точното време ", се казва в изявлението на арменското министерство на отбраната.

След като лидерът на опозицията Никол Пашинян не бе избран от парламентарното мнозинство за премиер на Армения, той призова неговите поддръжници да блокират работата на арменски летища, на всички улици и да декларират обща работна и студентски стачка.

Той държи властите да признаят победата на народа и да изберат кандидат от народа за премиер.