София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести блокираха пътища на 46 града в Украйна

Шофьорите на автомобили с чужди номера протестират срещу данъците

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Шофьори на автомобили, регистрирани в Европа, блокираха във вторник центъра на Киев, в близост до сградите на Президентската администрация на Украйна и Върховната Рада, съобщи ТАСС.

С плакати "Отмени акциза!", "Колата не е лукс", "Вето на закони №8477 и №8488!" шофьорите настояват за отмяна на Закона за легализация на употребявани превозни средства, внесени от чужбина. Блокадата бе  организирана от публичната организация "AutoEuroSil" в рамките на мащабни действия на неподчинение, които се осъществяват във всички региони на страната.

Според украинските медии, протестиращите са блокирали пътищата в 46 града на страната. Снощи шофьорите с литовски номера блокираха и границата с Беларус от украинската страна. Само два часа по-късно протестиращите започнаха да докарват и автомобили с беларуски номера. От граничните пунктове бяха принудени да препоръчат на пътуващите да планират пътуванията си предварително.

На 8 ноември парламентът в Украйна прие закон, който гласи, че основният акцизен данък за вносни автомобили от Европа с бензинов двигател до 3 литра ще бъде 50 евро на превозно средство, а с двигател повече от 3 литра - 100 евро. Същевременно основната акцизна ставка за пътническите автомобили с дизелов двигател до 3,5 литра ще бъде 75 евро, а над 3,5 литра - 150 евро.

По-рано ръководителят на Комисията по данъчна политика в страната съобщи, че само от началото на тази година най-малко 500 000 коли са внесени на територията на Украйна в режим "транзит". Общият брой на такива автомобили в страната все още не може да бъде определен от никого, според различни оценки, техният брой може да достигне 2 милиона броя.