Гледай
на живо

Протести в Атина заради името на Македония

Стотици хиляди гърци развяват националния флаг

Протести в Атина заради името на Македония Хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площад „Синтагма“ и околните улици в... thumbnail text

Хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площад „Синтагма“ и околните улици в центъра на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа.

Митингът на площад "Синтагма" започна в 14,00 ч. Организаторите очакват броят на демонстрантите днес да надхвърли този от митинга през февруари миналата година, когато 140 000 души протестираха в Атина срещу споразумението за името.

С договора беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония. Няколко демонстранти, носещи противогази, се опитаха да пробият кордона от полицаи около сградата на парламента. По органите на реда бяха хвърлени камъни и бомбички с боя, но до сериозни сблъсъци не се стигна.

Хората скандират обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас. Очаква се на вота следващата седмица той да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението.

Според организаторите на протеста на площада пред сградата на гръцкия парламент са се събрали повече от прогнозираните 600 000 души, и заявиха че броят на демонстрантите вероятно е около 1 милион.