София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТИ В ЙЕМЕН СРЕЩУ БОМБАРДИРОВКИТЕ

САЩ СА ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ ВОЕННАТА КАМПАНИЯ НА САУДИТСКА АРАБИЯ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Хиляди излязоха на протест в Йемен, за да изразят своето недоволство срещу бомбардировките на коалицията, водена от Саудитска Арабия. Петте седмици на сражения в Йемен доведоха до смъртта на близо 1250 души, а най-малко 5000 са ранени, показват данни на Световната здравна организация.
Първоначално САЩ подкрепяха кампанията, но сега изпитват все по-големи тревоги заради военната интервенция, която Саудитска Арабия провежда против шиитските бунтовници в Йемен.
Две са основните причини, които безпокоят Вашингтон. На първо място това е нарастващият брой жертви сред цивилното население в резултат от въздушните бомбардировки, които извършват съюзниците от Персийския залив. И второто опасение е да не попаднат оръжия в ръцете на екстремисти. Въоръжаването на Йемен може да доведе до развитие на ситуация, сходна с тази, която по-рано беше наблюдавана в Либия и Сирия.
Според американски представители държавният секретар Джон Кери може да посети Саудитска Арабия идната седмица, за да обсъди тези въпроси. Държавният секретар на Съединените щати започва днес четиридневна визита в Шри Ланка, Кения и Джибути. Неговата програма, която по план трябва да завърши в Израел, може да бъде финализирана с посещение в столицата на Саудитска Арабия.
Припомняме, че вчера стана ясно как войниците на Саудитска Арабия са отблъснали нападение на йеменски шиитски бунтовници по южната граница на страната.
Атаката е била осъществена близо до саудитския град Нажран. След като идентифицирали нападателите като шиитски бунтовници и техни съюзници, саудитските войски влезли в сражение с тях и поискали поддръжка от военновъздушните сили на страната. Това е първата голяма атака на Саудитска територия, откакто коалицията водена от Саудитска Арабия започна кампания с авиационни удари в Йемен.