София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТИ В ИТАЛИЯ ЗАРАДИ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

ДНЕС СЕ ОТБЕЛЯЗВА „ДЕН НА СЕМЕЙСТВОТО“

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес в Италия се отбелязва така нареченият "Ден на семейството". Инициативата съществува от 2007-а година и е в защита на традиционните ценности на семейството. Очаква се хиляди хора да протестират срещу законопроект, узаконяващ еднополовите бракове.

Инициативата на защитниците на традиционното семейство се провежда в Рим на древноримския стадион "Чирко Масимо”. Там пристигат хора от цялата страна, организирани от съответните асоциации, повечето от които католически. Италианската епископална конференция се обяви в защита на традиционния брак като заяви, че гражданските съюзи са алтернатива на традиционното семейство. Не всички политици се присъединяват към събитието както и от управляващите демократи с разногласия по въпроса.
Манифестацията в Рим съвпада със законопроект, който трябва да се гласува следващата седмица от парламента. Той узаконява правата и задълженията на хора от един и същи пол, включително и на тяхната връзка пред представител на държавата и при определени обстоятелства да имат право да осиновяват деца. Законът, предложен от управляващите демократи, предвижда още хомосексуални и хетеросексуални двойки, които не желаят да сключат брак, да регистрират съжителство. Целта на манифестацията е законът да бъде забавен и преразгледан.

Източник: bnr.bg