София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТИ В КЬОЛН СРЕЩУ НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИ ОТ БЕЖАНЦИ

ХОРАТА НЕДОВОЛСТВАТ СРЕЩУ ГОЛЕМИЯ НАПЛИВ НА МИГРАНТИ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Протести в Кьолн срещу сексуалното насилие на жени в града от придошлите бежанци в новогодишната нощ. Хората недоволстват и срещу властите, които по думите им не се справят с опазването на гражданите, съобщава РТ.

Кметът на града Хенриете Рекер заяви, че подобни инциденти са станали и в други градове на страната. Няколкостотин души излязоха на протест, за да се противопоставят на криминалната обстановка в града в резултат на огромният наплив на бежанци.
По-рано полицията в града съобщи, че при тях са получени около 90 жалби от жени, които са станали жертвана сексуално престъпление в новогодишната нощ от мъже от африкански и арабски произход, предполага се, че нападателите са бежанци или мигранти.
Мигрантите заявили, че във въпросната нощ, когато оплакалите се жени са били нападнати, те са били на проповед в религиозен храм.
Протестиращите жени държали в ръцете си плакати с надпис „Къде сте, госпожо Меркел“, вие която отваряте врати пред бежанците, както и „Благодарим Ви, госпожо Рекер“ и „Въоръжете Кьолн“.
Както се отбелязва до 1000 мъже могат да бъдат заподозрени в престъпление от съвършено ново измерение. За охрана в новогодишната нощ в града били привлечени повече от 200 офицери, които успели да осъществят няколко ареста.
Кметът на Кьолн Хенриета Рекер се е срещнала с началникът на полицията Волфганг Алберсъм и оглавяващият федералната полиция Волфганг Вурмом. По време на срещата Рекер призовала да бъде приет кодекс за поведение за жените. Кодексът съдържа препоръки за спазване на дистанция ако някой опита да ги докосва, жените не трябва да се движат по сами вечер, както и да поискат помощ от властите, в случай че бъдат нападнати. По думите на градоначалника това е важно, тъй като ще предотврати бъдещи инциденти.
По-рано немският министър за защита на правата на потребителите Хайко Маас заяви, че в случаи на нападение на жени в Кьолн от мъжете от арабски произход, не означава че трябва да бъдат обвинявани всички бежанци.