София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести в Македония

Хората искат оставката на правителството

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Над 1500 души излязоха на протест в Скопие срещу обявеното споразумение между Гърция и Македония за промяна на конституционното име на страната.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи „Нашето име е нашата идентичност“, „Едно име имаме – Македония“, „Македония бесите, на бесилка ще висите“.

Всички хора, които се събраха пред сградата на парламента в Скопие искаха оставката на премиера Зоран Заев, а при всяко споменаване на името му викаха „Бесилка, Бесилка“. Събралото се множество хвърли коктейл „Молотов“ срещу сградата на парламента. Бутилката е уцелила сградата, но тя не се е възпламенила. Македонската информационна агенция „Макфакс“ съобщава и за хора, които са хвърлили и консерви по сградата на парламента.

Премиерът на Македония Зоран Заев призова за провеждането на референдум за определянето на новото име на Македония, съобщи Канал 5.

През вчерашния ден Заев се разбра с гръцкия премиер Алексис Ципрас за името Северна Македония. Решението обаче беше отхвърлено от опозицията.

Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.

“Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резулта. С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония“, заяви президентът.

Според президента договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната.  Кабинетът на премиера Заев излезе с изявление, че с това изказване президентът не е успял да се издигне над собствената си безпомощност. В изявлението на правителството се посочва, че президентът няма чувство за отговорност и предприема действия за недопустимо манипулиране, с което нанася щети на държавата, гражданите и директно действа срещу засилването на македонската идентичност.

Преди споразумението да влезе в сила трябва да бъде одобрено от парламента на Македония, след което да мине през референдум и да бъде ратифицирано от гръцкия парламент.

От своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас изрази увереност, че няма да има проблем в парламента при утвърждаване на договора за разрешаване на спора за името на Македония. Той е на мнение, че депутатите му ще ратифицират договора с голямо мнозинство. Ципрас заяви, че не може Гърция да забрани на съседите си да се самоопредят като македонци, а терминът „македонци“ не се отнася до историята на Гръцка Македония.

По данни на гръцкия вестник „Ефимерида“, офециалната церемония по подписване на договора между Гърция и Македония ще се състои в Преспа в събота, 16 юни.

Министър-председателят на външните работи на Русия заяви, че Русия ще подкрепи преименуването на Република Македония, ако това отговаря на интересите на всички страни.

„Винаги сме подчертавали, че подкрепяме постигането на договореност по този проблем без външна намеса, без установени изкуствени срокове и усилия, и сме казали, че подкрепяме това решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония, и което ще получи широка обществена подкрепа. Надявам се, че обявеният договор е точно такъв“, коментира Лавров, който бе на среща с министър-председателя на външните работи на Гърция в Москва.