София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протести в Македония срещу името на страната

Искат оставката на правителството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие. Демонстрацията е срещу смяната на името на страната. Протестиращите настояха за предсрочни избори. Митингът протече без инциденти.

От ВМРО-ДПМНЕ настояват предсрочни избори да бъдат свикани през март или април догодина. По думите им обстановката в Македония през първата година от управлението на Зоран Заев е тежка – бензинът е поскъпнал, заплатите са ниски, а здравеопазването е влошено.

Лидерът на опозиционната партия Християн Мицкоски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни искания за промяна на името на страната. „Новото име непременно ще включава Македония, нещо, за което много гърци се противопоставят. Ние сме много ясни по този въпрос“, категоричен бе Мицкоски.

Опозицията твърди, че правителството е некомпетентно, съсипало е икономиката на страната, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява, както и че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната, посочва АП.

Премиерът Зоран Заев заяви в сряда, че преговорите с Атина за решаване на 27-годишния спор за името на Македония са били „на финален стадий“.

Протести са планирани за следващата седмица и в Северна Гърция срещу това, което някои виждат като компромисно решение, финализирано между лидерите на Гърция и Македония.