София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести в Русия организират поддръжници на Навални

Готвят бойкот на президентските избори в страната

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Протести с призив за бойкот на предстоящите президентски избори в Русия ще се проведат в различни части на страната днес. Демонстрациите са организирани от поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални и идват след отхвърянето от страна на Върховният съд на Руската федерация на жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент, съобщи БТА.

Централна избирателна комисия в Русия обяви, че Навални не може да се кандидатира за президент на изборите през март заради предишна присъда за финансови престъпления, за които му е наложена условна присъда. По неговите думи, обаче, това са скалъпени обвинения, за да бъдат пресечени политическите му амбиции.

Навални призова за бойкот на изборите на 18 март, на които се очаква Владимир Путин отново да спечели.

Московските власти забраниха протест в подкрепа на Навални и заплашиха със съдебни действия срещу него. Членове на организационния екип на проявите са били задържани в четири града в страната, съобщиха негови привърженици.