София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протестиращи жители затвориха пътя Пловдив – Смолян

Причината – решението за закриване на районната прокуратура

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Жители на Чепеларе започнаха серия от протести. Протестиращите блокираха главния път Пловдив – Смолян от 11 до 13ч. Недоволството им е породено от решението на Висшия съдебен съвет да закрие  Районната прокуратура в града.
Демонстрантите носеха тениски с лика на Петко Войвода, освободител на Чепеларе, издигайки българското знаме и плакати „На бунт“.Те се обърнаха към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата. Освен това попитаха какво следва след закриването й, след което хората смятат, че ще се затрие курортната община.
Протестиращите споделиха, че са в готовност да изпращат писма до президента и председателя на НС.  От Инициативния комитет смятат, че това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия. След което би могло да се стигне и до стартиране на наказателна процедура срещу страната ни. 
Общо 11 са районните прокуратури, които от 1 януари догодина ще станат териториални отделения. На мястото на прокуратурата в Чепеларе се предвижда разкриване на териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян. 
В отговор на протеста от Прокуроската колегия на ВСС съобщиха, че община Чепеларе и останалите общини с преструктурирани районни прокуратури в териториални отделения няма да бъдат прокурорско присъствие. От Прокуроската колегия посочат, че не се предвижда съкращаване на длъжностни лица, в съответните отделения. 
Заради протеста от двете страни на главния път се образуваха опашки от чакащи автомобили, които бяха пропускани през 20 минути. Някои от шофьорите подкрепиха протестиращите, а други изразиха съгласието си с решението на магистратите, защото това е структура, която товари Държавния бюджет.