София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестиращи не пускат депутатите в грузинския парламент

Настояват за предсрочни избори

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В понеделник грузинският парламент не успя да възстанови работата след уикенда поради факта, че протестиращи блокираха всички входове и не пуснаха депутатите. Това съобщиха от пресслужбата на законодателния орган.

"До 12:00 часа беше насрочено заседание на комисията по секторна икономика и икономическа политика, но тя беше отложена за неопределено време. Днес е насрочено и заседание на бюрото. То трябва да се проведе в 15:00, заяви говорител на парламента.

До този момент на три входа са разпънати палатки, доставени са торби с боклук и пясък. Протестиращите горят огньове в бъчви. Те казват, че ще отворят вратите, на които окачиха вериги с ключалки, само ако депутатите обсъдят възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори по пропорционална система в преходно правителство. Трима депутати се опитаха да влязат в парламента сутринта, но не им беше позволено. Протестиращите допускат в парламента само членове на персонала и обикновени служители.