София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестиращи в САЩ се обявиха против указа на Тръмп за бежанците

Федералният съд в Бруклин временно спря депортирането

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Нови протести, свързани с въведеното от президента на САЩ Доналд Тръмп ограничение за влизане на бежанци и имигранти в страната, станаха на площада пред федералния съд в Бруклин, който по-рано временно забрани депортирането, попадащо под новия указ на президента.

Стотици хора се събраха пред сградата на съда и нарекоха решението „голяма победа“. Много от протестиращите държаха в ръце плакати с надпис „Добре дошли бежанци“ и „Всички ние сме имигранти“. Подобни лозунги вече набраха популярност в социалните мрежи, като хаштагове.

В продължение на няколко часа пред терминала на летище „Джон Кенеди“ в Ню Йорк, се проведе акция против имиграционната политика на новия президент на САЩ. Новото решение на федералния съд в Бруклин беше радостно посрещнато от демонстрантите. Тълпата скандираше „Свобода!“ и „Справедливост!“.

В петък Тръмп подписа указ, който преустановява приема на бежанци в САЩ за 120 дни, забранява за неопределен срок преместването на бежанци от Сирия, ожесточава някои правила за влизане в САЩ, както и за 90 дни преустановява влизането в САЩ на имигранти от страни с предимно мюсюлманско население.