София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестиращите майки искат оставката на Адриана Стоименова

Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания не успя да защити твърденията си

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Майките на деца с увреждания искат оставката на изпълнителния директор на Центъра за психологически изследвания и заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Майките изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов, социалния министър Бисер Петков и депутата от БСП Антон Кутев.

Те настояват за незабвното отстраняване на Стоименова от заеманите от нея длъжности. Причината за искането на оставката й е изнесената от нея информация, че националните организации на и за хората с увреждания имат данни за насочването на над 1 млн. лева от социални проекти с външно финансиране към организирането на протести. Тогава Стоименова обяви, че започват разследване по получени сигнали и когато имат повече яснота ще обявят резултатите. Майките протестират зад сградата на парламента повече от месец и са на мнение, че са дали достатъчно време, за да може Стоименова да защити твърденията си и, тъй като това не се случва, те приемат обвиненията й за клевета.

Зам.-преседателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова заяви, че не е казвала, че майките са взели пари. Думите й са провокирани от създалото се напрежение между майките на деца с увреждания и организации. Документите, които се намират при Стоименова , съдържат информация, че организации, които имат външно финансиране от фондации, в отчетите по тези проекти и тези парични потоци е записано, че същите тези организации са подкрепили протеста на майките.