София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите в Гърция и Македония продължават

Предстои ратификация на договора и от двете страни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доказателство, че  подписването на договори между политиците на дадени държави и официалните церемонии, с които те са съпроводени, не могат да изградят приятелство между хората, живеещи на различни теритоии, се явяват реакциите на гърци и македонци. 
 
По време на подписване на самия договор между Заев и Ципрас в Преспа, създаващ новата Република Северна Македония, както и часове след него недоволството сред гражданите на двете държави не стихва. Само в Скопие снощи, на организиран в социалните мрежи протест,  са арестувани над 25 демонстранти, а петима полицаи са ранени.
 
Сблъсъци с полицията имаше и в гръцкото село Писодер. Демонстранти се опитаха да пробият полицейския кордон и да стигнат до мястото на подписването на договора. 
 
 
Недоволство не липсваше и в Битоля,  оглавено от опозицията в Македония в лицето на ВМРО- ДПМН.
 
Сблъсъците в двете държави идват да покажат, че поставените вчера подписи съвсем не са края на пътя, а едва първата стъпка. Предстои най-трудното- ратифициране на договора от двете страни. Действие, което генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се случи възможно най-бързо.
 
„Благодарен съм на гръцкия премиер Алексис Ципрас и на македонския - Зоран Заев за тяхната роля в историческото подписване на споразумението в неделя. Призовавам правителствата им да останат  твърдо ангажирани с неговото ратифициране и прилагане", пише Гутериш в Twitter и добавя, че ООН се ангажира да подкрепя усилията им.
 
Договорът трябва да бъде ратифициран първо от Македония, след което в страната да се проведе референдум за промяна името, ако той бъде успешен, предстоят и конституционни промени. Едва след това идва ред на Гърция, която също трябва да извърши ратифицирането, за може новата Република Северна Македония да получи правото си на съществуване.