София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите в Хонгконг парализират летището

Всички полети на международното летище са отменени

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Франк Чан, шефът на транспорта в Хонгконг, заяви пред репортери, че властите призовават хората да се оттеглят, поради съображения за сигурност.

„За да се запази сигурността на самолетите, туристите и работните екипи, ние призоваваме протестиращите на летището да го напуснат веднага, за да могат нашите екипи да продължат да работят.“ заяви Чан. „Можем да преустановим дейността си, когато безопасността на туристите и екипите ни е гарантирана.“

„Международното летище на Хонгконг е особено важно за логистичната и транспортната индустрия. Репутацията му лесно се губи, но наистина трудно се възстановява.“ каза още Чан.

Той допълни още, че задръстванията и отменените полети причиняват неудобство, подчертавайки, че всеки ден в Хонгконг пристигат 200 хил. туристи. Това е фундаментална част от икономиката на града.

Вече има индикации, че транспортната индустрия в града претърпява лек шок. Самолетните резервации до Хонгконг от Азия между 16 юни и 13 юли са спаднали с 5.4% спрямо същия период на предходната година. Това съобщава в публикуван анализ фирмата ForwardKeys.