София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестно велошествие в София

Колоездачите искат по-тежки наказания за убийците на пътя

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След вчерашния протeст пред общината във Варна, когато стотици хора излязоха, за да изкажат възмущението си от нелепата смърт на 39-годишния балетист от операта в града Марин Чикалов, убит от шофьор без книжка, днес колоездачи от цялата страна се събират в столицата.
В 17:30 те ще се съберат перд Министерски съвет и оттам ще поемат на велопоход, който ще завърши пред сградата на МВР.

Протестиращите настояват за справедливи наказания за всички, които брутално нарушават правилата на пътя и ревизия на велосипедната инфраструктура. Те искат и среща с управляващите, пред които да изразят исканията си.

Недоволните са категорични, че нелепата смърт на талантливия артист е можела да бъде избегната, ако е имало достатъчно контрол и хор,които да следят за спазването на правилата за движение по пътищата.

Възмутените хора задават и риторичния въпрос в коя друга европейска държава е възможно човек да шофира години наред без книжка и единствената санкция за това да е глоба. Според тях този случай е пример -за цялото безхаберие, царящо страната.


Днес се очаква и Окръжната прокуратура във Варна да внесе искане за постоянен арест срещу 25-годишния шофьор, отнел живота на балетиста и избягал от местопроизшествието.

Припомняме, че по-късно той се е предал сам, но на този етап използва правото си ода не дава показания. Очаква се прокуратурата да повдигне срещу него обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.
Въведете текст, който желаете да проверите