София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучване: Съдебната система е най-корумпирана в България

17% от граждани са плащали подкуп в институциите

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съдебната система е най-корумпираният сектор в България според Световния корупционен барометър Трансперънси Интернешънъл за 2016 година. Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия.

В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран.

17% от гражданите, които са имали контакт с институциите, са платили подкуп. Най-често подкупи са плащани в здравеопазването и образованието. 19% от принудените да дадат подкуп в България са подали и сигнали за това, но едва до 150 дела годишно стигат до съда според авторите на изследването.

Близо 30 процента от хората, превърнали се в жертва на корупцията, биха желали да подадат сигнал, но страхът ги спира, а за други 37 на сто е безпредметно да се бориш или да доказваш корупция в страната. Това отново говори за липсата на доверие в правоохранителните органи, подчертават анализаторите.