София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проведе се първият мини-маратон с кауза у нас

В него се включиха над 1000 души

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проведе се първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с кауза в света Run2Gether. Над 1000 души-хора с увреждания и техни поддръжници се включиха в състезанието в съботния ден. В събитието се включиха и държавният глава Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и много шампиони и шоузвезди.
 
В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6км. към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.
 
Run2Gether има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда. 
 
„Маратонът ще започне с равен старт за всички Ви, такъв какъвто трябва да е и за хората с увреждания при достъпа им до образование, здравеопазване, заетост, транспорт и други услуги... Днес Вие ще бягате, но това няма да е бягство от проблема, а точно обратното – ще бягате към решението. Промяната на нагласите към хората с увреждания започва с възприемането им като хора, с които можеш да бягаш навсякъде в живота. Пожелавам от сърце на всеки от Вас да получи своята половинка от медала за участие в благотворителния маратон, защото да си част от цялото е въпрос на равен старт.“, написа президентът Радев в поздравителния си адрес до участниците.
 
„Столична община винаги е подкрепяла и ще подкрепя всяка една благородна кауза, която води до приобщаване всички хора.“, се каза пък в приветствието от името на кмета Йорданка Фандъкова.