София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Провеждането на честни избори е приоритет за новото служебно правителство

„Няма да рушим постигнатото от кабинета Борисов“

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Провеждането на честни избори и подготовката за председателството на съвета на Европейския съюз. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, редът и сигурността на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, по време обявяването на приоритетите на служебното правителство.

Това означава спокойна и ефективно работеща държавна администрация. Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за успешно правителство.

Предстоящите избори трябва да позволят на българските граждани да гласуват на честни избори. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на предизборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.

Една от важните задачи на служебния кабинет е председателството на Европейския съюз. Това председателство е предизвикателство пред нас.

Министър-председател на служебното правителство е Огнян Герджиков, председател на Народното събрание по време на управлението на НДСВ.

Ще положа максимални условия за запазването на финансовата стабилност, заяви Герджиков.

Служебният кабинет няма да руши постиженията на кабинета, но ако има грешки, те ще бъдат поправени. През последните години сме свидетели на търговия с гласове, ще направим всичко тази практика да бъде пресечена, добави новият министър- председател.

Преди да пристъпим към действие, първо ще проверим състоянието на институциите.

Бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов е министър на вътрешните работи.
Посланикът в Берлин, който беше и шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски по време на премиерския му мандат се е съгласил да поеме Външно министерство.

Николай Денков е министър на образованието в служебното правителство. Илко Семерджиев е новият здравен министър. Гълъб Донев оглавява Министерството на труда и социалната политика. Кирил Ананиев е новият финансов министър.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще бъде министър на икономиката. Служебен спортен министър ще е проф. Даниела Дашева, бивш заместник ректор на Националната спортна академия.

Професорката по административно право от Софийския университет Мария Павлова е министърка на правосъдието.

Актьорът Рашко Младенов е получил предложение на оглави министерството на културата, а заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев – транспорта.

Малина Крумова ще е министър по еврофондовете. Министър на външните работи е Ради Найденов. Кирил Апостолов е новият министър на Околната сред и водите. Земеделското министерство поема проф. Христо Бозуков.