София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проверяват бомбоубежищата в София?

От правителството отрекоха тази информация

6 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Проверяват се плановете за отбранително-мобилизационна подготовка на три администрации - Софийска област, на община Самоков и община Ботевград. От правителството не е разпореждана проверка на бомбоубежищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На проверка в трите администрации подлежат дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка. Тези проверки са част от задълженията на правителството и се извършват периодично по утвърден план от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

По-рано бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов е наредил проверка на бомбоубежищата в София - дали има достатъчно места за укриване на населението в случай на атака и дали те покриват всички нужни условия.

Бройката на бомбоубежищата в София е около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации

„Бомбоубежищата са на пряко подчинение на общините и областните управители. Тъй като няма никаква промяна на ситуацията по отношение на заплахи или опасност от война, в която да бъде въвлечена България-най-вероятно става въпрос за рутинни действия. Не съм говорил с премиера, ако има такава негова заповед най-вероятно е, за да се провери годността им и в какво състояние са“, коментира от своя страна министър Красимир Каракачанов по време на изслушването му в Комисията по отбрана.

"Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира. Има, разбира се, места и за цивилното население. Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени", обясни Тони Тутунаров, началник на сектор в столичната пожарна.