София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверяват хотели за съответствие на категорията им

Инспекции се правят на обекти в Слънчев бряг и Несебър

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Продължават проверките на хотели за съответствие на категорията им. Следим стриктно за спазване на критериите, защото така се гарантира качеството на туристическата услуга. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, след като екип на ведомството направи поредица от инспекции на места за настаняване по морето и докладва своевременно, лично на министъра. Тя допълни още, че в последните дни са проверени хотели в Несебър и Слънчев бряг. Сред инспектираните обекти са хотелите „Роял Палас“ в Несебър и „Вела“ в Слънчев бряг. Инспекциите на място се извършват във връзка със започнала процедура по потвърждаване на дадената им категоризация. Целта на посещенията е да се установи дали отговарят на критериите за съответствие на категорията, която имат и за която са подали документи за прекатегоризация.

По време на проверките на място е проверявано за съответствие в три основни групи критерии- обзавеждане, обслужване и квалификация на наетия персонал, съобразени с това дали са на морски или планински. Издаването на удостоверение за категоризация се прави по решение на комисията, като документът се подписва от министъра на туризма. Проверките на местата за настаняване продължават и планово, и при сигнали от туристи.

По време на инспекция в Несебър бяха констатирани леки нарушения, за които са съставени констативни протоколи. Те са свързани с дооборудването на спалните и санитарните помещения за инвалиди. В срок от 30 дни тези несъответствия трябва да бъдат отстранени, ако това не бъде спазено и установено при последващи проверки на управителите ще бъде съставен акт за административно нарушение.