София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверяват проводимостта на реките

Целта е проблемни участъци да се почистят преди снеготопенето

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проверки на реките стартират днес. По-късно през деня се очаква  министърът на околната среда и водите Нено Димов да разпореди инспекции във връзка със снеготопенето и пролетното пълноводие.
 
Проверките ще се извършват до края на февруари от регионалните екоинспекции. В рамките на тези проверки ще бъдат направени предписания към кметовете и областните управители по места.
 
Целта е, ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето, за да се избегнат критични ситуации.
 
Към момента язовирите за питейни нужди са пълни на 75%, за да се гарантират нуждите на гражданите, но и да има свободни обеми. Язовирите, свързани с енергетиката, се поддържат на около 70% от обема, а тези за напояване - малко под 50%. В момента имаме необходими свободни обеми, е уверява още министър Димов.
 
В отговор на въпрос за екологичното състояние на трансграничната река Драговищица министърът е обяснил, че се следят показателите на реката от българска страна и засега данните не са обезпокоителни, но контролът е засилен заради информацията, която се получава за замърсяване от сръбска страна.