Гледай
на живо

Проверяват Зоран Заев заради фирми в България

Според опозицията, това миришело на криминален скандал

Държавната комисия за предотвратяване на корупцията в Скопие проверява премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Новината е на македонската редакция на „Свободна Европа“.

Става дума за четири различни случая от времето, когато е бил кмет на Струмица. Случаите са свързани със строителството на търговски център "Глобал", скандала "Едно евро за Вице", продажбата на казарми в Струмица и българските фирми на Заев.
Опозицията публикува справки от Търговския регистър на България за трите фирми на семейството на Заев в Петрич.

„Преди една година Зоран Заев каза, че всичко, което има, е в Македония и, че няма фирми в чужбина. Е, това, уважаеми, е безсрамно лъжене ”, заяви говорителят на говорителя на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски, цитиран от скопската „21 ТВ“.

Става дума за строителна компания „Гомасиндра“, която от август 2018 г. е собственост на братовчеда на министър-председателя, Трайче Заев. Споменава се още транспортно-логистичната компания „Ориент груп“, основана от Вице и Славица Заеви и поета от декември 2018 г. от Трайче Заев.

"Третата компания е транспортно-логистичната компания „Радиша Трейд“, собственост на премиерския зет, Радиша Бойович Заев", допълни Димче Арсовски.

„Нервността на Заев и СДСМ, както и мълчанието, което преобладаваше по този въпрос, ясно показва, че се развива по-голяма афера, която трябва да бъде изяснена и за която Зоран Заев трябва незабавно да започне да дава отговори, вместо да мълчи”.

“Фирмите в Петрич сериозно миришат на криминален скандал ”, твърди Арсовски.

Дали обаче фирмите на Заеви извършват някаква незаконна дейност, не е ясно. Предстои македонските антикорупционери да проверят дали има конфликт на интереси или други нарушения.