София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПСС ще търси компенсация за вложеното при издирването на Тодор Владимиров

ПСС: Поведението на Владимиров е изключително безотговорно

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

ПСС ще търси компенсация за вложения ресурс при издирването на 40 годишния Тодор Владимиров. Изгубеният планинар се появи сам в хижа „Васил Левски”, след като беше обявен за изчезнал на 13 декември. Общият брой на планинските спасители и рейнджърите, които издирваха мъжа е около 28 души, като в акцията на 16 декември се включи хеликоптер „Кугър“ от 24-та авиобаза Крумово. От Планинската спасителна служба информираха, че туристът е отказал помощта на спасителите за слизане от планината. От службата заявиха, че поведението на Владимиров е изключително безотговорно, а добрата планинарска практика изисква, когато се отива в планината, да се съобщава на близките къде точно и за колко време, като се дава и примерен маршрут.
в повечето европейски страни се налагат доста сериозни санкции на хората, които не са имали благоразумието да съобщят къде отиват и за колко време, като те заплащат всички разходи по провеждането на една такава спасителна акция, коментираха още от ПСС.