София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пучдемон мислел да отиде в Русия

Той няма право да напуска територията на Германия

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият каталунски лидер Карлес  Пучдемон разглеждал възможността за пътуване до Русия, преди да бъде задържан в Германия на 25 март. Това съобщи вестник Ел Мундо, цитирайки източници от разследването.

На 22 март политикът пристигна със самолет до Финландия. Въпреки това, по време на престоя си в Хелзинки,  Върховният съд (КС) на Испания отново издадена Европейска заповед за арест на бившия лидер на Каталуния. След това, според публикацията, Пучдемон е имал две възможности: да отиде в Русия, която граничи с Финландия или да отидете в Стокхолм, както той в крайна сметка направи.

На 24 март бившият шеф на правителството на Каталуния вече беше в шведската столица. Тогава той щеше да стигне до Белгия през Дания и Германия. Въпреки това, след като е влязъл на територията на Германия, той е бе задържан.

Германски съд в четвъртък позволи Пучдемон да бъде освободен под гаранция от € 75 хиляди души. Съдът прие, че по въпроса за политиката на Испания на статията "подстрекателство към бунт" не е възможно да задържи в ареста бившия каталунски лидер.  Въпреки това, по обвинения в корупция във формата на "незаконно присвояване на държавни средства" все още не изключват подобен сценарий. Съдиите също заключиха, че има ясни предпоставки за преследване на Пучдемон по политически причини в Испания в случай на искане за екстрадирането му.

На  него не му  е позволено да напусне територията на Германия без разрешението на главния прокурор на района. Веднъж седмично той трябва да се явява в полицията и трябва да съобщава за промяна на местонахождението му в Германия.