Гледай
на живо

Пучдемон ще управлява Каталуния от Белгия

Управление чрез изнтернет

Пучдемон ще управлява Каталуния от Белгия Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, заяви, че с помощта на новите технологии може да управля... thumbnail text

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, заяви, че с помощта на новите технологии може да управлява Каталуния от Брюксел, предаде ТАСС. Испанският премиер Мариано Рахой каза по-рано, че няма никога да допусне Карлес Пучдемон да ръководи Каталуния от Брюксел, било то чрез интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт в тази насока ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания.

Пучдемон е на мнение, че "мащабни бизнес проекти се управляват чрез нови технологии".
Според него "парламентарният правилник (на Каталуния) не съдържа никакви забрани върху начините за встъпване в длъжност", предлагани от симпатизанти на бившия регионален лидер.

Политикът изтъкна, че ръководството на каталунския парламент трябва да реши може ли той да претендира за поста лидер на областта.

Припомняме ви, че Пучдемон избяга в Белгия. Той твърди, че не е избягал от правосъдието. "Пристигнах тук свободно, а щом бе издадена европейска заповед (за арест), се изправих пред съда (в Брюксел), а после правителството (на Испания) я оттегли."

Заповедтта за арест на бившия каталунски лидер все още е в сила на територията на Испания. Ако той се върне от Белгия в Испания, може незабавно да бъде задържан. Привържениците му предлагат той отново да встъпи в длъжност като регионален лидер дистанционно или чрез свой представител. Мадрид твърди, че ще обжалва по съдебен ред всяко възможно нарушение, засягащо встъпването в длъжност на новия глава на региона.