София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пулмолог: Мръсният въздух помага на бактериите да атакуват дихателната система

"За справянето с мръсния въздух са необходими политики"

4 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог, коментира, че маската е полезна за защита от мръсния въздух, но трябва да е сертифицирана. Сините маски са предназначени да предпазват човека отвътре навън, т.е. да не навреди на други хора. FF3P е сертификатът, който е необходимият за защитата. 

Единственият начин да предпазим систематично хората от замърсяването на въздуха, това е с изготвяне на политики. В зимния период замърсяват печките за отопление и движението на автомобилите. Замърсяването помага бактериите да атакуват дихателната система. Това е един от големите проблеми, коментира експертът. 

Д-р Симидчиев е убеден, че ако сме в градския транспорт, вече правим нещо много полезно за справянето с мръсния въздух. Возенето в градския транспорт спестява много по отношение на замърсяването, категоричен е той.

Шалът върши работа, но не е стандартизиран и не се знае точно до каква степен е полезен. Ако климатиците са обслужени, те не въртят мръсен въздух. А доколко е полезно да се проветрява зависи от това доколко е мръсен въздухът навън, допълни още пулмологът.