София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пълно слънчево затъмнение в Южна Америка

Феноменът ще се наблюдава в части от Чили и Аржентина

5 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Жителите на Чили и Аржентина ще имат уникалната възможност да наблюдават днес пълно слънчево затъмнение. Феноменът ще бъде първи и единствен за годината и ще може да бъде наблюдаван само за няколко минути. Очаква се затъмнението да продължи максимум 4 минути и 33 секунди.

Преди затъмнението да достигне Южна Америка, то първо ще премине няколко отдалечени острова в Тихия океан. Първото място, което ще се види то, ще бъде остров Оено Айлънд са общо 2 минути и 53 секунди, започвайки от 10:24 часа местно време (21:24 българско време).

Апелира се хората да полагат грижи за себе си, защото директното гледане в Слънцето може да увреди очите.

Музеят Exploratorium в Сан Франциско ще излъчва на живо стрийм на изгледа на затъмнението от обсерваторията "Серо Тололо" в Чили.

Излъчването на живо ще включва изображения от телескопи в Чили, започвайки от 22:23 часа българско време, които ще се коментират от експертите на музея и учени от НАСА.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи отново над Южна Америка, на 14 декември 2020 г.