Гледай
на живо

Първи арест след пожарите в Гърция

Местен жител проявил престъпна небрежност

Първи арест след пожарите в Гърция Брюкселският Център за изследване на причините за бедствията обяви, че пожарите, които се разразиха ... thumbnail text

Брюкселският Център за изследване на причините за бедствията обяви, че пожарите, които се разразиха край Атина през изминалата седмица и отнеха живота на 91 души е най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 г. Тази сутрин стана ясно, че властите в Гърция вече са задържали заподозрян. Това е 65-годишен мъж от селището Део Пентели – непосредствено преди пожарите той горил сухи листа и клони треви. В хода на разследването са били разпитани десетки местни хора, които са разказали, че арестуваният мъж е основният виновник за пожарите. Според следствието става дума за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони, но поради силните ветрове пожарът много бързо е обхванал огромни територии. Според неговите съседи 65-годишният мъж често е палил сухи листа и клони в Дао Пентели.

Пропомняме, че на 23 юли, в района на Атина едновременно възникнаха няколко мащабни пожара. Курортното градче Мати, разположено източно от гръцката столица, беше изпепелено. Още при първите анализи на ситуацията властите дори заподозряха умишлени палежи. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическа отговорност за "най-тежките пожари в следвоенната история на Европа".

Състоянието на част от пострадалите остава критично. Идентифицирането на част от загиналите е особено трудно , тъй като повечето тела са изгорели до неузнаваемост. Всички тлеещи огнища на огъня са напълно загасени.