София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи май започна с протести в Европа

Транспортът в Гърция не работи

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Първият ден на месец май започна с протести в Европа.Във Франция, за стачки са мобилизирани държавните служители, железничарите, пенсионерите, здравните работници в домовете за възрастни, а също и персоналът от авиокомпания Air France,

Турските власти разрешиха протести, но само в една ограничена зона, а 26000 полицаи ще поддържат реда.
Протест се очаква в столицата на Филипините - Манила срещу повишената цена на живота и неизпълненото обещание на президента да спре изтичането на работна ръка зад граница.

Синдикатите призоваха за масов протест в Испания. Исканията към правителство са за равноправие между половете, по-добри работни места, по-високи заплати и достойни пенсии.

Демонстрации ще има и в Гърция, а причината е строгите икономически мерки на правителството. Стачката е засегнала транспортният сектор. Моряците са блокирани всички гръцки пристанища. Фериботите се движат по разписание. Железничарите не допускат днес движението на нито един влак. Метрото в Атина спря, а градските автобуси се движат само в часовете на демонстрациите, за да обслужват участниците в протестите.

Европейските синдикати посрещат първи май с предизвикателството да продължат да защитават правата на работниците без силната членска основа от миналото.