София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи открити нарушения при ползването на язовир “Студена”

Отклонявали неправомерно вода за град Радомир

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Първи открити нарушения при ползването на язовир “Студена”, направени от инспектиращите съоръжението, след подаден сигнал от отстранения вече от длъжност областен управител на града Ирен Савова.
 
Резултатите от проверката дотук показват, че неправомерно са били откролянани количества вода за град Радомир. Експертите са категорични, че подобни действия са позволени само при обявяване  на криза, каквато към момента на извършването им, не е имало.
 
При огледа на водоизточник „Врелото“, който е един от водоизточниците, захранващи язовира, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, а  малка част от нея се отвежда към язовира.
 
От  въпросната шахтата,  с помощта на тръба водата отива в помпена станция „Крапец“, откъдето водоснабдява Радомир. 
 
При проверка на място на ВЕЦ „Студена“, който е  стопанисван от  местното ВиК, се открива още,  ВЕЦ-ът не работи. Отчитането на количествата до 24-ти ноември се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката е липсвало.
 
Инспекцията на язовира продължава. Ще бъде взета информация от електроразпределителното дружество за електрическa енергия,  която е ползвана от Помпена станция „Крапец“, за да се установи по категоричен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир „Студена“.