София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първи паметник на Борисов в София

Монументът престоя няколко часа на столичния площад "Гарибалди"

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Софиянци осъмнаха навръх първи април с нова придобивка. В продължение на няколко часа тази сутрин столичният площад "Гарибалди" привличаше погледите на стотиците случайни минувачи. 
 
Причината-издигащ се в центъра на площада двуметров паметник на българския премиер Бойко Борисов.
 
Освен внушителния ръст, фигурата, изработена от стъклопластика, впечатляваше преминаващите около нея и с светещите си в червено очи, както и с това, че говори с гласа на Борисов. 
 
Скулптурата държи в едната си  ръка ножица, а в другата - три книги, на една от които пише БКП, а около паметника звучеше популярният хит от началото на 90-те години "Батальонът се строява".
 
Монументът на българския министър-председател беше поставен  до фонтана на реновирания площад , който столичани оприличиха на надгробна плоча и чието премахване предстои.
 
Малко след 9 часа паметникът беше демонтиран. Авторът  му -скулпторът Андрей Врабчев сподели пред БНР, че е направил статуята  по-рано, но е решил да го покаже на 1 април.
 
"Самата работа е първо закачка с тенденциите в съвременната монументална скулптура в България, тъй като тя е интерактивна, светят ѝ очите и разговаря – така тя сама по себе си е паметник на нашето време.“ ,обяснява Врабчев
 
Авторът споделя, че съдбата на творбата му все още е неясна, като засега тя остава в ателието му.
 
Премиерът Бойко Борисов честити международния ден на шегата в социалната мрежа Фейсбук, като публикува статия с поместено в нея видео от паметника със своя образ, а над нея намигащо човече, а под под публикацията заваляха коментари:
 
"Добре,че го има майтапът, за да си казваме истини! Да го бяха сложили в Борисовата градина! Така или иначе младите мислят,че е кръстена на Борисов!"
 
"Моля ви, наредете тоя паметник да остане! Двама велики държавници - Гарибалди и Вие на един площад. Какво по-добро!"
 
"Премиерът е орисан да възприема с усмивка сатирата, шаржовете, скечовете с неговата личност. Това е важна характеристика за мисията и популярността на всеки политик. Поздравления за скулптора и за реакцията на Борисов."
 
Дали, кога и къде ще видим отново с внушителния паметник на българския премиер, предстои да разберем.