Гледай
на живо

Първи резултати от изборите в Ирак

Управляващият съюз на Абади е на трето място

Опонентите на иракския премиер Хайдар ал Абади са постигнали победа на парламентарните избори в събота, показват частични резултати.

С преброяването на повечето гласове, блокът, ръководен от духовника Мокдата ал Садр и алиансът, ръководен от лидер на милицията, имат преднина пред управляващия съюз на Абади, който се нарежда на трето място, съобщават световните агенции.

Това бяха първите избори откакто правителството обяви миналата година победа над ДАЕШ.

Сложната избирателна система в 18-те провинции в Ирак предполага, че окончателният състав на 329-членния парламент все още е далеч от определянето му.

Избирателната активност на изборите е била 44,5% - много по-ниска в сравнение с предишните избори.

Ранните резултати, докладвани в края на неделя, показват, че блокът на Садр е напред. Неговите привърженици отпразнуваха в Багдад. Садр излезе на преден план след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г., като лидер на група млади мъже в бедна зона в Багдад.

Според докладите групата, водена от полицейския лидер Хади ал Амири, е на второ място.

Ръководеното от шиити правителство на  Абади спечели похвала за борбата срещу екстремистите и сигурността се е подобрила значително в цялата страна. Но въпреки подобрената сигурност, Ирак все още се мъчи да се възстанови след четиригодишна война срещу ДАЕШ, казва Мартин Пайънс от Би Би Си в Багдад.

Много иракчани са разочаровани от широко разпространената държавна корупция и слабата икономика, добавя кореспондентът.

Гласуването дойде само дни, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена сделка.

Някои иракчани се опасяват, че страната им може отново да стане жертва във всяка борба между Америка и Иран, добавя кореспондентът.