София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи сняг в страната

Създаде ли зимата проблеми в София?

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Първият сняг за тази година вече е факт. Наред с красивите зимни картини неволите с придвижването на шофьори и пешеходци започнаха. Засиленият трафик в София затрудни работата на снегопочистващата техника. От общината съобщиха, че при необходимост временно ще се затварят пътни участъци, за да бъдат почистени.

Снегът забави и градският транспорт в столицата. Автобуси, тролей и трамвай се движат с до минути закъснение. Голяма част от тротоарите останаха под бялата пелена, а придвижването на пешеходците стана трудно.

Над 100 машини почистват снега в София от тази сутрин, а 190 са в готовност, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Обработката на пътищата е започнала от 5 часа тази сутрин. Фандъкова посочи, че се почистват спирки, подходи към подлези и метростанции.

Движението по републиканската пътна мрежа в страната се извършва без особени затруднения. Снеговалежите се изместват на запад, така че шофьорите в тези райони трябва да са по-внимателни, предупредиха от АПИ. Над 3000 снегорина са в готовност и почистват републиканските пътища. 200 служители са ангажирани с проверка на качеството на снегопочистването. Осъществява се и технически контрол над снегорините с GPS устройства. От Агенцията съветват шофьорите да бъдат добре подготвени за зимните условия на пътя.