София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първи танкер с втечен газ от САЩ идва на 1 юни

България може да го внася от Гърция в обеми до 5 млн. куб. м дневно

5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Процесът по газификация и разтоварване на кораба с втечнен газ от САЩ започва от 1 юни. Това каза директорът на „Булгартрангаз" (БТГ) Владимир Малинов във връзка с доставката на втечнен природен газ от САЩ.

Той посочи, че газопреносната мрежа на България и Гърция позволява до 5 млн. куб. м. на ден да влязат от територията на Гърция.

Включително от терминала за втечнен природен газ от Ревитуза и да бъдат използвани тези количества за целите на българския пазар.

"Радвам се, че към това, което се опитваме да развиваме в сферата на либерализацията на пиродния газ, започваме и търговията на природен газ на платформа за такъв вид търговия“, цитира Малинов агенция Фокус.

„Колмар" вече официализираха тяхното намерение с желание да сключат дългосрочно споразумение", доплълни шефът на БТГ.

Той изрази надежда това да осигури по-добри условия за българските потребители. „Нашата амбициозна цел, която сме си поставили, е борсата за газ да започне да функционира от 1 октомври тази година", обобщи Владимир Малинов.