София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първият ден от болничния ще е за сметка на работника от 1 януари догодина

Мярката цели да спре фалшивите болнични

пропускане
4 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

От 1 януари догодина първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха днес след заседание коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединените патриоти“, без да уточнят кой е вносителят на предложението. Решението е прието и от Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ.
Сега първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Работодателите обаче смятат, че част от болничните са фалшиви, заради което първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. През септември Асоциацията на индустриалния капитал в България направи подобно предложение.
По думите на лидера на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че целта на мярката е да спре фалшивите болнични, които работещите ползват с цел удължаване на почивните си дни.
Статистика на Националния осигурителен институт (НОИ) показва, че за пет години тридневните болнични са се увеличили с 50%.