София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първите макети на стената между САЩ и Мексико са изградени

Следва да бъдат тествани

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Изградиха първите макети на стената между САЩ и Мексико. Шест компании бяха поканени да построят модели на стена, за да бъдат тествани.

Издигнати са осем варианта от бетон и стомана с височина колкото 3-етажна сграда. Ще бъдат проведени 60-дневни изпитания, за да се провери коя стена е най-трудна за изкачване или прокопаване на тунел.

Още не е ясно дали ще има изградена стена, защото Конгресът не е одобрил над 20-те милиарда долара, които би струвала стената и пари за проекта не са осигурени. Припомняме ви, че президентът на САЩ заяви в свое изказване, че тази стена е жизнено важна за сигурността на Америка. Той добави, че демократите "поставят сигурността на Америка в опасност", противопоставяйки се на стената, която Тръмп иска да построи по южната граница на САЩ с Мексико.

Той подчерта, че служителите, които се занимават с имиграционните въпроси, заявили, че било "жизнено важно" да се ограничи потокът от нелегални имигранти.

Тръмп заключил: "Ако трябва ще затворим правителството, но ще построим тази стена."