София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЪРВИТЕ В СВЕТА ГМО БЕБЕТА СА ВЕЧЕ ФАКТ

ДО МОМЕНТА СА РОДЕНИ 30 ТАКИВА НАПЪЛНИ ЗДРАВИ БЕБЕТА

8 годиниЛюбопитно 8 Боряна Райчева

Повечето от нас несъмнено биха променили нещо във външността си, ако имаха тази възможност – по-светла кожа, по-хубав нос, по-висок ръст. Разбира се, много хора биха били щастливи ако можеха да променят генетичната си предразположеност към определени заболявания.
Но колко далеч бихме стигнали ако имахме тази възможност?
Мненията по въпроса за генетичните модификации на човешката раса са разнопосочни и от години противоречиви, включително и в рамките на научната общност. За мнозина възможността да се манипулират човешките гени е повече от зловеща, а генетичните експерименти са силно смущаващи още от времето на Хитлер, но тревожни или не толкова – тези експерименти вече са факт и се случват в реалността.
Някои доклади по генно инженерство съобщават, че първите бебета създадени с негова помощ вече са факт. В резултат на проведени генетични експерименти до момента са родени 30 напълно здрави бебета. Дали обаче това означава, че естествената генетична информация за човешкия род вече е генерално променена?
Ето какво споделя ръководителят на изследователския екип професор Жак Коен:
„Петнадесет от децата са родени в последните три години, в резултат на една експериментална програма в Института за репродуктивна медицина в Ню Джърси. Бебетата са родени от жени, които са имали  репродуктивни проблеми. Поради тази причина, в техните яйцеклетки са внесени донорски гени, а едва след това тези яйцеклетки са били оплодени като по този начин жените са получили възможността да заченат. Генетични тестове на пръстовите отпечатъци на две деца, навършили една година, потвърждават, че са наследили ДНК от трима възрастни – две жени и един мъж. “ (Dailymail.co)
Тъй като тези деца са наследили ДНК в тяхната собствена зародишна линия, те ще предадат тази модификация и на собственото си потомство. Някои от жените, участвали в експеримента не са могли да забременеят поради генетичен дефект в митохондриите на собствените си яйцеклетки. За да стане възможно това, части от яйцеклетките на здрави жени са били имплантирани в  яйцеклетките на жените с репродуктивни проблеми. Благодарение на експеримента част от тези жени успешно са заченали. Въпреки положителните резултати и възможността тези двойки да се сдобият с наследник, голяма част от учените-генетици и изобщо научната общност решително се противопоставя на този тип експерименти.
Ето какво заявява Лорд Уинстън, от болница Hammersmith в Западен Лондон пред Би Би Си:
„Що се отнася до лечението на репродуктивни проблеми, няма доказателства, че тази технология заслужава усилията си. Аз съм много изненадан, че тя дори е била извършена на този етап. Това със сигурност няма да бъде позволено в Англия.“
Националният директор на дружеството за защита на неродените деца Джон Смийтън казва:
„Изпитвам състрадание и симпатия към двойките, които имат проблеми със зачеването, но това, което се случва ме кара да възприемам целия процес по ин витро оплождането като обект на една обикновена поточна линия в масовото производство. Това излиза далеч извън представите за естествения ход на природата и е много тревожна и погрешна стъпка в еволюцията ни.“
Професор Коен заявява още, че неговият опит в генетичните експерименти ще му позволи да клонира успешно човешко дете. „Би било работа за един следобед за някой от моите студенти“, казва той.
Естествено това изказване допълнително разтревожи научната общност в цял свят. На фона на сериозните проблеми в репродукцията, които все повече двойки имат в днешно време, голяма част от учените са на мнение, че въпреки това подобни методи и „експерименти“ няма да разрешат проблема с безплодието.
На дневен ред излиза и въпросът със светостта и неприкосновеността на човешкия живот, както и прекалено многото въпросителни, свързани с бъдещи странични ефекти от такива изменения на човешкия геном.
Човечеството държи в ръцете си изобилие от научни достижения, базиращи се на изобилието от експерименти с животни и растения, но доколко са те етични, това е друга тема. Все пак ако някой сгреши с шепа царевични зърна и провали експеримента, а след това ги изхвърли в коша, от което никой няма да пострада, какво би станало ако някой от експериментите с човешки материал завърши несполучливо?
Реалността на резултатите от генното инженерство, свързани с човечеството може да е факт, на то представлява и нов тип заплаха за всички нас.

Източник: http://bultimes.com