София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първо президентско вето на Доналд Тръмп

Той блокира отмяната на стената по границата с Мексико

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доналд Тръмп наложи вето за първи път, откакто стана президент. Законът, който Тръмп блокира, е за отмяна на обявеното от него извънредно положение по границата с Мексико. Дори контролираният от съпартийците на милиардера Сенат на Съединените щати се обяви против извънредното положение и вчера гласува отмяната му.

Законодателите, включително 12 републиканци, изненадващо гласуваха за спиране на изграждането на стена по южната граница на САЩ. Сега Конгресът ще се нуждае от мнозинство от две трети и в двете камари, за да преодолее ветото, което е малко вероятно да се случи.

Президентът обяви извънредното положение, за да заобиколи Конгреса, който не му отпуска пари за строежа на стена по границата с Мексико. Употребата на вето е нещо, което американските президенти използват сравнително рядко, за да избегнат война с народните представители.